Om Faller AMS

Lidt om FALLER AMS:
Firmaet Gebr. FALLER GmbH blev grundlagt i 1946 i Gütenbach i Tyskland af brødrene Edwing og Hermann Faller. I begyndelsen producerede de legetøj og kamme af træ. I midten af 1950-erne begyndte de at fabrikere huse til modeljernbaner, først af træ og pap - senere af plastic.

På legetøjsmessen i Nürnberg i 1963 introducerede de AMS-systemet, som mere end blot et tilbehør til modeljernbaner, men også som en slot-racerbane. Lige fra starten af havde de en lang række produkter med 4 startsæt, 6 forskellige biltyper, mange spor-dele samt specielle bygninger. Den tids teknologi kunne ikke fabrikere bilerne i den korrekte H0-skala (1:87), så skalaen lå på ca. 1:64.

Systemet blev videreudviklet op igennem 1960-erne og der kom flere biler og lastbiler til. Startsættet 4005 ”Bil transport” blev markedsført i 1970 – det var et sæt som gjorde, at man kunne transportere sin AMS-bil på en speciel jernbanevogn. Fire år senere kom så 402 ”Container Terminal”, hvor man kunne flytte containere mellem jernbanevogne og AMS container-lastbiler. Uheldigvis var denne containerterminal et par år for sent på det – bunden var gået ud af markedet for AMS som tilbehør til modeljernbaner.

Op igennem 1970-erne flyttede AMS fokus fra at være tilbehør til modeljernbaner til racerbiler. FALLER begyndte at købe deres biler fra den amerikanske konkurrent Aurora i 1975 - de kaldte bilerne AMS-racerbiler og de var med i deres katalog indtil 1985.

Nu om dage er der mange som samler på eller kører med FALLER AMS biler – ofte kombineret med en moderne modeljernbane, men der forefindes også rene AMS-baner, enten anlagt i bymiljø eller som en racerbane.

Der er et ret stort marked for AMS ting, for det meste forhandles disse på det tyske E-bay. Der eksisterer også producenter af reservedele, så vi behøver ikke at være nervøse for at køre med vore ”skatte”. Man kan også købe nye biler af andre mærker, især amerikanske.

© Faller AMS Club Sweden (www.faller-ams.se) Teksten er oversat med tilladelse fra Faller AMS Club Sweden.